De Grote Hamersma - banner

‘De Grote Hamersma’ en de nieuwe trends in de Nederlandse wijnvoorkeur

Wijnprofessional, -schrijver én – liefhebber Harold Hamersma brengt een allesomvattend jaarboek uit. In “De Grote Hamersma” bespreekt hij niet alleen de beste wijnen onder de 5 euro en tussen de 5 en de 10 euro, maar ook de wat meer exclusieve vondsten.

Harold Hamersma is de vaste wijnschrijver van Het Parool en HP/De Tijd en is bekend van verschillende succesvolle wijnboeken, waaronder “Wijnreis door mijn lichaam”, waarin hij de positieve effecten van wijn drinken beschrijft, en de afgelopen 5 edities van “De Wijnalmanak”. Groot was dan ook het nieuws dat Hamersma dit jaar zijn eigen wijngids zou uitbrengen.

Voor ‘De Grote Hamersma’ proefde hij maar liefst 4.500 wijnen in alle prijsklassen. Zijn verslag van 2.321 flessen wijn vindt u terug in dit lijvige (1.472 pagina’s tellende) naslagwerk, uiteraard overzichtelijk gerangschikt naar land, prijs en winkel. De wijnen die hij bespreekt en/of aanbeveelt, vindt u in supermarkten, wijnspeciaalzaken, slijterijketens en internetwijnwinkels. Daarnaast staat ‘De Grote Hamersma’ boordevol wijnweetjes, druiven- en landeninformatie, quizvragen, wijnspijscombinaties en inspiratielijsten. Dit alles maakt ‘De Grote Hamersma’ tot een onmisbare bron voor iedereen die zijn/haar dorst naar wijnkennis wil lessen. Al voor de luttele prijs van € 19,95 neemt deze vuistdikke wijngids een prominente plaats in in uw boekencollectie.

Al dat wijnproeven deed Harold Hamersma nieuwe trends in wijn ontdekken.

Zo blijkt de Nederlandse voorkeur qua witte wijn gewijzigd te zijn. Van vet en vol ging het naar lichter en frisser. Sauvignon Blanc en Duitse Riesling zijn druivensoorten die aan een stevige opmars bezig zijn.

Roséwijnen blijven in Nederland onverminderd populair, ondanks het feit dat Prosecco steeds meer van zich laat horen. Hamersma voegt er wel aan toe dat hij teleurgesteld is in de kwaliteit van de meeste Prosecco’s uit de populairste prijsklasse (onder € 7). In Nederland zijn wel heerlijke Prosecco’s te koop, maar daar betaalt u doorgaans wat meer voor. Denkt u maar even terug aan onze artikels over de befaamde Proseccohuizen Villa Sandi en Bottega La Cantina dei Poeti.

Als wijnland blijft Frankrijk de onbetwiste favoriet. Volgens Hamersma lijkt Frankrijk zich als wijnland zelfs nog te verbeteren. Mooie wijnen vindt u ook in Portugal en het voormalige Oostblok. De ontdekking van hele goede witte wijnen uit het noorden van Spanje, hebben ertoe geleid dat we Spanje niet meer louter als ‘rode wijnland’ zien. In de prijscategorie tussen 6 en 8 euro is Chili een ‘aparte klasse’, aldus Hamersma.

Nederlanders kopen vooral wijn in de prijsklasse tot 5 euro. Vanuit zijn proefervaring kan Hamersma beamen dat de kwaliteit in deze prijsklasse zich over de hele breedte verbeterd heeft. Verder noteert hij een opmerkelijke stijging in het aantal schroefdoppen, ten koste van de (duurdere) kurk en de groeiende populariteit van kwaliteitsciders.

Tot slot merkt hij op dat het aanbod van internetleveranciers groeit. Ook wat dat betreft, kunnen wij van Buy Your Wine het alleen maar met hem eens zijn. U kunt in onze jonge, innovatieve wijnhandel 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht voor het grootste online assortiment wijnen in Nederland, met ruim 2.000 wijnen die allemaal binnen een week leverbaar zijn!

2 thoughts on “‘De Grote Hamersma’ en de nieuwe trends in de Nederlandse wijnvoorkeur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>