Over de Bourgogne en ’s Werelds beste sommelier en anderzijds…

Bourgognenieuws van Xavier Kat die volop aan het proeven is in de Bourgogne. Veel bij ook bij bioboeren die het niet makkelijk hebben volgens Kat. “Veel biodynamische domeinen hebben extra business nodig om het nodige geld te verdienen. Anders lukt het echt niet. Hoe te overleven, prijzen omhoog of handelshuis naast het domein?” Qua volume wordt 2010 in de Côte d’Or een zeer ‘klein’ jaar aldus Kat.

Tijdens dit  bezoek aan de Bourgogne proeft Kat zo’n slordige 180 wijnen door. Zowel 2008, veel uit 2009 en wat uit 2010.  Het lijkt me absoluut geweldig om met die man op pad te mogen,  mee te proeven en simpelweg te luisteren naar wat zo’n autoriteit zoals hij zeker genoemd mag worden, allemaal te vertellen heeft over de wijn, de ontwikkeling en de levenscyclus van de wijn.

Ook Jancis Robinson vertelde dat ze druk bezig is de Bourgogne door te proeven. Daar hopen we morgen wat meer over te kunnen vertellen. En inderdaad, daar zou ik ook heel  graag mee op pad willen.

In België is ’s werelds beste sommelier bekroond.  Andy De Brouwer uit Halle werd door Wine World uitgeroepen tot ‘sommelier of the year’. Hij noemde zelf de vergelijking tussen deze trofee en de gouden schoen in de voetballerij. Andy is opgegroeid tussen de flessen wijn en proefde al van jongsaf aan de wijnen die door zijn ouders bij het diner geschonken werden. Eerst weliswaar met wat  ‘water in de wijn’, maar allengs veranderde dat en verdween het water uit de wijn.  De man van Halle heeft een bijna encyclopedische kennis over de wijnen op de wereld. Dit gecombineerd met het jeugdige enthousiasme en zijn enorme passie om hierover te vertellen, maakt hem tot een groot wijnkenner, die graag over  een toekomstige eigen gemaakte wijn mag dromen.

BuyYourWine organiseert, u weet het, op  17 april een spectaculair SpringEvent. De voorbereidingen zijn in volle gang en het is geweldig om te zien, hoeveel mensen de handen in elkaar slaan om hier een werkelijk waanzinnig wijnevent van te maken. Inmiddels kunnen we wel een tipje van de sluier oplichten. Wat er op zondag 17 april bij ons pakhuis te beleven is, is onder andere de aanwezigheid van een Italiaanse barista topper, een Prinses die catert,

Wereldse, Franse, Duitse en Italiaanse wijn en olie vertegenwoordiging en  Restaurant la Folie   uit Zaltbommel die wat van haar heerlijke hapjes gaat laten proeven.

Kortom, zeker zeer de moeite waard om op deze zondag de 17de  april  naar Soest te rijden.

Interessant is ook zeker de “Snelcursus Rode wijn” die te lezen is in de weekend.be/culinair.

Hier leest u in een sneltrein vaart  over de belangrijke stappen in de cyclus van het wijnmaken.
Hoe wordt rode wijn gemaakt? Wat zijn de belangrijkste druivensoorten? Waarom past rode wijn beter bij vlees dan bij vis? Wat zijn de verschillen met witte wijn?

Voor velen lijkt het een simpele vraag, maar kent u echt de verschillen met witte wijn en weet u welke gevolgen die fundamentele verschillen met zich meebrengen? Het uitgangspunt is eenvoudig: bij witte wijn vergist het druivensap niet in contact met de druivenschillen en -pitten, bij rode wijn wel. De maceratie, het losmaken van kleur en smaak van de schillen en de pitten in het sap, zorgt voor een uniek karakter in rode wijn. Rode wijn heeft tannines, witte wijn niet.” Het hele artikel vindt u  hier.

One thought on “Over de Bourgogne en ’s Werelds beste sommelier en anderzijds…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>